För många är ett spabad en dröm som blir verklighet, då är det extra viktigt att det blir rätt och att ni hittar ett bad som passar era behov. Det finns också många tankar som dyker upp innan ett köp, därför har vi samlat svar på de vanligste frågorna vi får från våra kunder.

 

Vad är ett spabad?

Enkelt uttryckt är det ett badkar i glasfiber och akryl, utrustat med massagemunstycken, sköna sitt- eller liggplatser, samt elvärmare och isolering samt Thermo-lock för ekonomin i uppvärmningen. Ett spabad är också en källa till inspiration, avkoppling och gemenskap. I ditt spabad kan du ta ett spontant, uppfriskande bad, då det till skillnad från en vedeldad tunna, alltid är på den temperatur du vill ha. Ett bad behöver alltså inga jobbiga förberedelser eller planering.

Hur installerar jag mitt spabad?

Elmässigt ska man använda 3 fas och den ska installeras av en certifierad elinstallatör .


Vad ska jag tänka på gällande placering av spabad?

Badet måste stå på en stabil grund, gärna en gjuten platta eller en paddad stenmjölsbädd med hård cellplast ovanpå. Vanligt altandäck, byggt enligt svensk byggnorm håller också. Man bör då kontrollera så bärlinorna inte sitter anslutna i husväggen, då detta kan ge lite resonansljud in till huset. Man kan givetvis bygga in badet i en trall och sänka ned det 30-40 cm men det är samtidigt viktigt ur servicesynpunkt, att det är åtkomligt runt om. En skyddad placering, gällande både insyn och skydd från vind, ökar användandet. Närhet till husdörr/altandörr är bra, så det inte känns långt att gå till och från spabadet.

Hur ofta bör jag byta vatten och hur rengör jag vattnet?

När man badar kontrollerar man alltid vattnets kvalitét. Man kollar då vattnets pH-värde. Att detta värde är korrekt (7,0-7,4), är en förutsättning för ett klart och krispigt badvatten. Det är då kloret fungerar som det skall. Man bör använda snabblösligt klor, kanske kombinerat med aktivt syre. Du får alltid en grundlig genomgång av rådgivaren i butiken eller per telefon. Vattenbyte görs normalt 3-5 gånger per år och är trevligast att göra när det är plusgrader ute.

Hur underhåller jag mitt spabad för bäst resultat?

Se till att du har kontroll på vattenvärdena – så får du ett bättre badvatten. Locket bör impregneras två-tre gånger per år för att det skall stå emot smuts och fukt länge.

Hur mycket el/ energi förbrukar man per månad?

Faktorer som bidrar är hur varmt man har i badet, var i landet man bor (utetemperaturen/klimatet), hur ofta och hur länge man badar osv. Men beroende på bad och användning så ca 350 kwh per månad, där det normalt ligger mellan 2400 - 6000 kwh per år.

Hur levereras spabad?

Spabadet levereras på högkant till tomtgräns.

Hur ofta klorera spabad?

Ta för vana att kontrollera vattnet med teststicka en gång i veckan, gärna innan du badar och vid behov, justera enligt ovan. Efter att man har badat, klorera med följande dosering: 1 tsk per person / timme/ 1000 l vatten. · Byt vatten 3-4 gånger per år. (Hur ofta beror på hur ofta spabadet används).

Krävs det kemikalier för att hålla badvattnet rent?

Även om badet är utrustat med cirkulationspump, partikelfilter och UV-C lampa/ozonator så krävs det kemikalier exempelvis klor, brom eller aktivt syre för att badvattnet ska hålla sig rent och fräscht. Dosering och användning av dessa varierar, läs på respektive produkt hur just din produkt ska användas. Kemikalier ska tillsättas även när vattnet är nybytt eller ifyllt för första gången.

Hur mycket vatten ska det vara i spabadet?

Badet fylls upp med vatten så vattenlinjen går ca två centimeter ovanför vattennivåns röda streck.

Hur varmt ska badvattnet vara?

Vi rekommenderar en badtemperatur på 36-38 grader. Bada aldrig om vattnet är över 40 grader.

 

Jag ska inte vara hemma på en månad, kan jag stänga av badet?

Spabadet bör alltid vara vattenfyllt och igång. Cirkulationspumpen gör att vatten cirkulerar, håller inställd temperatur och förhindrar algtillväxt. Om badet inte ska användas under en länge tid. Ta ur nackkuddarna och se till att locket är fastlåst. Innan badet används gör ett vattentest för att kontrollera att bl a pH-värde är korrekt.

lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras